In het Duitse visserdorpje Peenemünde aan de Oostzee streken vanaf 1936 honderden wetenschappers, ingenieurs en technici neer om de V2-raket te ontwikkelen en te testen.

La Coupole
Een 5 meter dikke, betonnen koepel beschermt het door dwangarbeiders in 1943 uitgegraven onderaardse complex voor de opslag en lancering van Duitse V2-raketten.
5 oktober 2015
Raketten werden hier nooit gelanceerd, net zo min als in de andere "Sonderbauten" (speciale bouwwerken om nieuw wapentuig in de lucht te krijgen) die het Duitse leger in Frankrijk neerkwakte.
In juli 1944 zetten de Duitsers de werken namelijk stop om te ontsnappen aan de oprukkende geallieerden die in Normandië geland zijn.

De kilometerslange tunnels (7 kilometer zijn er gepland) liggen er deels onafgewerkt bij en blijven ongebruikt.




De koepel, met een doorsnede van 84 meter, blijft na maandenlange bombardementen intact en staat jarenlang te verkommeren.
Betonnen steunpilaren houden de 55.000 ton wegende koepel in het gareel houden. Ook de bombestendige betonnen schacht naast de koepel is nog te zien. Die was bedoeld voor de ventilatie van de ondergrondse ruimten, waar gevaarlijke en explosieve gassen konden ontsnappen bij de montage van de raketten.
Het grootste overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog huisvest sinds eind jaren 90 een museum.



- V2Rocket.com: Plannen van La Coupole (+ oude foto's)
- Website La Coupole
La Coupole, rue André Clabaux, Helfaut (Frankrijk)
Het museum bevindt zich onder de koepel, de betonnen koepel zelf is niet van dichtbij te bekijken.