Manschappenbunker van Stützpunkt Heinrich

Hollandstellung

Duitse bunkers rond het Zwin

De Zwinstreek tussen België en Nederland kent al sinds de Honderdjarige Oorlog losbrak een bewogen militair verleden als natuurlijke grens. Ook tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de grensstreek weer in het vizier.

Dit keer waren het niet de Spanjaarden, maar de Duitsers die hun oog lieten vallen op de grensstreek. Zij begonnen in 1916 met de bouw van de Hollandstellung langs de grens met Nederland. Ze vreesden immers dat de geallieerden via het neutrale Nederland wel eens een aanval zouden proberen uit te voeren.

De linie strekte zich over een afstand van 75 kilometer uit langs het Leopold- en Schipdonkkanaal tussen het Zwin en Maldegem en bestond uit honderden zwaar gepantserde bunkers.

 Stützpunkt Heinrich

Op de plaats waar Spaansgezinden in 1622 begonnen met de bouw van het Isabellafort, meer bepaald in het gebied Hazegras in Knokke, trok het Duitse leger drie eeuwen later een dozijn commando-, munitie- en manschappenbunkers op. Het verdedigingsbolwerk werd omgedoopt tot Stützpunkt Heinrich.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het steunpunt nog verder uitgebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, de kustverdediging die het Duitse Rijk liet optrekken vanaf 1941. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!