Ontdek het leven en werk van John Cockerill
De Hitlerbunker in de bossen

Hitlerbunker in Brûly-de-Pesche

Hitlers 22 dagen in België

Als een roedel wolven bezetten Adolf Hitler en zijn legerstaf in 1940 het Belgische dorpje Brûly-de-Pesche, vlak bij de grens met Frankrijk.

1 november 2016

Delen op Facebook Delen op Twitter

Duitse soldaten kloppen eind mei 1940 aan bij de inwoners van Brûly-de-Pesche en de omliggende dorpen: zonder een woord uitleg krijgen zij het dringende bevel hun huizen te verlaten. 

Duits hoofdkwartier

Het Duitse leger heeft namelijk haar oog laten vallen op het goed verstopte plekje, dicht bij de Franse grens. Hier moet het hoofdkwartier komen van waaruit Adolf Hitler zijn aanval op Frankrijk zal coördineren.

Organisation Todt

In het grootste geheim bouwt de Duitse Organisation Todt (OT) een bunker en enkele chalets in het bos nabij het dorpje. Eén van de chalets, die nu gereconstrueerd zijn, biedt onderdak aan Hitler.

Hitlerbunker

De bunker moet Hitler beschermen bieden tegen eventuele luchtaanvallen, maar zou nooit gebruikt zijn.

Aankomst in Wolfsschlucht

Op 6 juni 1940 arriveert Adolf Hitler in zijn tijdelijke onderkomen, dat hij omdoopt tot "Wolfsschlucht". De dictator blijft 22 dagen in ons land.

Na de Franse capitulatie, waarvan het document in het kerkje wordt opgesteld, trekt Hitler op 28 juni huiswaarts om verder te werken aan zijn duivelse plannen.

Cinema

De kerk wordt tijdens Hitlers verblijf omgebouwd tot bioscoop, het schooltje doet dienst als kaartenzaal.

Witte strepen

In het bos zijn de sporen van Hitlers verblijf nog altijd zichtbaar. Op sommige boomstammen zijn witte strepen geschilderd, zodat Hitler tijdens zijn nachtelijke wandelingen niet zou verdwalen.

Een landschapsarchitect legde een park aan, met onder meer een rotonde, waar Hitler zijn medewerkers kon toespreken.

Delen op Facebook Delen op Twitter