Versterkte verdedigingspost op de Hartmannswillerkopf

Hartmannswillerkopf

Slagveld op de Hartmannswillerkopf

Het massief van Hartmannswillerkopf in de Franse Vogezen kijkt uit over de Elzas en werd vanaf december 1914 de inzet van zware gevechten tussen het Franse en Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Al snel kreeg de 956 meter hoge berg in de Vogezen de bijnaam 'Montagne de la Mort.' Dat hij zijn roepnaam niet gestolen had, blijkt uit de naar schatting 25.000 soldaten die hier in de jarenlange loopgravenstrijd gesneuveld zijn.

Maanlandschap

Door de zware artilleriebeschietingen werd de heuvelflank herleid tot een maanlandschap. Nu kleuren de kruinen de Hartmannswillerkopf opnieuw groen, maar toch zijn de littekens van de jarenlange strijd nog duidelijk aanwezig. 

Je vindt er nog verschillende bunkers, loopgraven en prikkeldraadversperringen van zowel de Duitse als de Franse troepen. De Duitse loopgraven zijn te herkennen aan het metselwerk, terwijl de Franse soldaten vooral met hout werkten.

Intensieve strijd

Vanaf eind 1914 volgde de ene aanval op de andere met granaten, gifgas en vlammenwerpers. Minstens 30.000 soldaten sneuvelen tijdens de één jaar lange strijd. In januari 1916 zwegen de wapens echter. Toen stabiliseerde de frontlijn zich ter hoogte van Hartmannswillerkopf en verhuisden de soldaten meer noordwaarts. De rest van de oorlog bleef het slagveld er naar omstandigheden relatief rustig.

Nationaal monument

Hartmannswillerkopf werd na de Eerste Wereldoorlog uitgeroepen tot een van de vier Franse nationale monumenten. Het werd in 1932 geopend en bestaat uit een crypte met ossuarium. Daarin bevinden zich de resten van 12.000 onbekende (zowel Franse als Duitse) soldaten. Op de militaire begraafplaats liggen nog eens duizend gesneuvelde Fransen.

Krijg nu toegang tot alle insider informatie

De praktische info is alleen toegankelijk voor Plus-leden. Als Plusser:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en achtergrondinformatie. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 700 locaties en lees je als eerste de nieuwste verhalen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes en kortingen bij musea.
  • Steun je dit platform zodat we kunnen blijven groeien.

Krijg toegang tot Plus >> € 29,90 voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over