Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Flakturm aan het Volkspark Humboldthain

Flaktürme in Berlijn

Betonnen reuzen in Berlijn

In de nacht van 25 op 26 april 1940 waagde de Britse Royal Air Force zich in het hol van de leeuw en bombardeerde hij de Duitse hoofdstad Berlijn.

18 september 2021

Delen op Facebook Delen op Twitter

Voor nazi-leider Adolf Hitler was het onverteerbaar dat hij in zijn hoofdkwartier bommen op zijn kop kreeg. Daarom dicteerde hij de bouw van drie Flakturms, onverwoestbare torens met metersdikke muren die Berlijn moesten beschermen tegen nieuwe luchtaanvallen.

Waar nu de Berliner Zoo ligt, in het Volkspark Humboldthain en Volkspark Friedrichshain rezen de versterkte gevaartes uit de grond. Bovenop de Flaktürme stond luchtafweergeschut, binnenin kon de lokale bevolking schuilen tijdens een bombardement.

Flakturm Volkspark Humboldthain

De Flakturm aan het Volkspark Humboldthain werd na de Tweede Wereldoorlog opgeblazen en begraven onder puin en aarde, alleen de noordelijke kant is nog zichtbaar. Via een pad dat boven de puinberg cirkelt bereik je de 42 meter hoge top van de toren. Via Berliner Unterwelten kan je ook de binnenkant van deze Flakturm verkennen.

Flakturm Friedrichshain

In het Volkspark Friedrichshain, het eerste publieke park van de stad Berlijn, stond geen enkele boom nog overeind na de Tweede Wereldoorlog. Ook hier had het Duitse leger namelijk een Flakturm neergeploft. Met ontelbare bombardementen probeerden de geallieerden de Flakturms uit te schakelen. Dat er daarbij een paar honderden bomen in de as gelegd werden, was bijzaak.

De versterking in Volkspark Friedrichshain was het culturele buitenbeentje, aangezien er schilderijen van de Berliner Gemäldegalerie opgeslagen werden. Een slecht idee. Honderden doeken gingen op 6 mei 1945 in vlammen op, waaronder schilderijen Caravaggio, Bruegel, van Dyck,... Werken die we vandaag alleen maar kennen van foto’s.

Net zoals de versterkingen in de zoo en het Volkspark Humboldthain, liet ook deze betonnen joekel zich niet zomaar afbreken. Het Rode Leger blies de versterking deels op en begroef de rest ervan onder een berg puin en aarde, een puinhoop die je vandaag kan beklimmen en waar je nog een glimp opvangt van de Flakturm.

Flakturm Zoo

De Flakturm in de Berliner Zoo ontsnapte zonder kleerscheuren uit de Tweede Wereldoorlog waardoor het Britse leger alle zeilen moest bijzetten om het gebouw met de grond gelijk te maken. Pas bij de derde dynamiteringspoging gaf de versterking zich enigszins gewonnen en werd het puin afgevoerd.

Niets herinnert in de Berliner Zoo nog aan de Flakturm van weleer. Op de plaats waar hij stond, kruipen vandaag nijlpaarden, beren en apen rond.

Flakturm Hasenheide

Een vierde Berlijnse Flakturm was gepland in het Volkspark Hasenheide om de zuidelijke zijde van het stadscentrum te beschermen, maar door de nabijheid van het vliegveld Tempelhof, werd beslist de verdediging over te laten aan de Luftwaffe. In plaats van een vierde Flakturm in Berlijn op te richten, verscheen de Flakturm in de Hamburgse wijk Heiligengeistfeld.

Delen op Facebook Delen op Twitter