Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Flakturm VI in Hamburg

Flakturm VI

Van Flakturm tot energiecentrale

De Duitse havenstad Hamburg werd net als de hoofdstad Berlijn tussen 1942 en 1944 versterkt met betonnen Flaktürme, twee om precies te zijn.

9 juli 2021

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tijdens luchtaanvallen konden duizenden burgers schuilen in de bunkers. Op elke hoek van de bijna veertig meter hoge kolossen stonden vier torens met luchtafweergeschut, vandaar de naam Flak, afkorting van Flugabwehrkanone.

In tegenstelling tot de vier Flaktürme in Berlijn en de Flakturm in de Hamburgse wijk St. Pauli (herbestemd als appartementen) behoort de bunker in Hamburg-Wilhelmsburg tot de tweede generatie. Die zijn iets compacter dan hun voorgangers.

De bouw van de Flakturm was tegen oktober 1943 afgerond en had 80.000 kubieke meter gewapend beton opgeslorpt. Een poging om de kolos na de Tweede Wereldoorlog op te blazen, mislukte. Vanaf 2010 werd de Flakturm herbestemd tot 'Energiebunker'. De Flakturm geeft onderdak aan een biomassacentrale en warmteaccumulator, het dak is bekleed met zonnepanelen. Op de bovenste verdieping gunt een terras je een uitzicht op de haven van Hamburg.

Delen op Facebook Delen op Twitter