Essex Farm

De plaats waar John McCrae 'In Flanders Fields' schreef

Begin mei 1915 schreef de Canadese arts en dichter John McCrae het wereldberoemde gedicht 'In Flanders Fields' vanuit een medische hulppost op een boogscheut van Ieper.

Net op dat moment was de Tweede Slag om Ieper losgebarsten. Bij die slag vielen Britse en Franse troepen Hill 60 aan, een heuvel in handen van het Duitse leger. Hun verovering werd door Duitsers beantwoord met een gifgasaanval. Bij de slag kwamen meer dan honderdduizend Britse, Franse en Duitse soldaten om het leven. 

Met 'In Flanders fields the poppies blow' maakte McCrae van de klaproos het symbool bij uitstek van de opoffering van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog. De 'Advanced dressing station', de medische hulppost waar McCrae werkte en het gedicht schreef, groeide dan ook uit tot een van de bekendste oorlogssites rond Ieper. 

Naamsteen

De betonnen schuilplaatsen bleven bewaard en werden in de jaren tachtig gemarkeerd door één van de 25 'Naamstenen 1914-1918'.

McCrae overleefde trouwens de Eerste Wereldoorlog zelf niet. Hij bezweek in januari 1918 in Frankrijk aan een longontsteking en werd begraven op de Wimereux Communal Cemetery bij Boulogne. 

Essex Farm

Bij de plaats waar hij zijn gedicht schreef, vind je 'Essex Farm Cemetery', genoemd naar een nabijgelegen hoeve. Op de begraafplaats liggen vooral soldaten van de Tweede slag om Ieper begraven. Essex Farm is vandaag een van de 139 begraafplaatsen en monumenten uit de Eerste Wereldoorlog die zijn uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed.

Noodwoningen

Tegen de kanaalberm vind je nog betonnen overblijfselen terug van een Britse schuilplaats. Die werd na afloop van de Eerste Wereldoorlog hergebruikt als tijdelijke woning. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!