De inwoners van het Duitse dorpje Wünsdorf krijgen in de Tweede Wereldoorlog een pak buren erbij, wanneer het leger in sneltempo bunkers optrekt om er het oppercommando te verstoppen.

Bunkerdorp Groede
Kosten noch moeite spaarde het Duitse leger om de elf bunkers van Stützpunkt Groede het uitzicht van een gezellig Nederlands dorpje te geven.
12 januari 2023
De betonnen wanden werden beschilderd met kleurrijke vensters of vermomd als een Duits café. Die vrolijke camouflage verborg echter een militaire versterking die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Atlantikwall.
Stützpunkt in de Proostpolder
De Duitse verdedigingslinie moest de Europese kusten van Frankrijk tot in Noorwegen beschermen tegen een eventuele geallieerde aanval. Daarom werd ook de Proostpolder in Zeeuws-Vlaanderen in 1942 versterkt met een zogenoemd Stützpunkt. Er vonden zo'n 250 soldaten onderdak.




Tijdens Operation Switchback, de verovering van Zeeuws-Vlaanderen, veroverde de 7e Canadese Infanteriebrigade bunkerdorp Groede.




Hertenpark
In plaats van geld te pompen in de afbraak van de bunkers, besliste de toenmalige burgemeester van Groede na de Tweede Wereldoorlog om grond tegen de bunkers op te gooien, ze te beplanten met heesters en er herten onder te brengen.
'Waar op eenzame avonden het luchtafweervolkje kaart speelde, vinden thans 's nachts de edel- en damherten een warm en beschut onderkomen,' klonk het in een toeristische reportage begin jaren vijftig.

Pas in 2006 kwamen de bunkers en hun camouflage weer boven water na de heraanleg van het domein tot Groede Podium, een speel- en doepark waar je de sporen tegenkomst van de Tweede Wereldoorlog.
- Zeeuwse Ankers: Stützpunkt Groede
- Zeeland 1940-1950: Stützpunkt Groede
- Website Groede Podium
Wandeling naar Groede's strand. Uit plompe oorlogsbunkers verrees een hertenpark (1952, 15 mei). Nieuwe Tilburgsche courant. Via Delpher
Speel- en bunkerpark Groede Podium
Gerard de Moorsweg 4
Groede
Nederland