Gecamoufleerde bunker

Bunkerdorp Groede

Een als dorp vermomde artillerie-eenheid

Kosten noch moeite spaarde het Duitse leger om de elf bunkers van Stützpunkt Groede het uitzicht van een gezellig Nederlands dorpje te geven.

12 januari 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

De betonnen wanden werden beschilderd met kleurrijke vensters of vermomd als een Duits café. Die vrolijke camouflage verborg echter een militaire versterking die tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van de Atlantikwall.

Stützpunkt in de Proostpolder

De Duitse verdedigingslinie moest de Europese kusten van Frankrijk tot in Noorwegen beschermen tegen een eventuele geallieerde aanval. Daarom werd ook de Proostpolder in Zeeuws-Vlaanderen in 1942 versterkt met een zogenoemd Stützpunkt. Er vonden zo'n 250 soldaten onderdak.

Tijdens Operation Switchback, de verovering van Zeeuws-Vlaanderen, veroverde de 7e Canadese Infanteriebrigade bunkerdorp Groede.

Hertenpark

In plaats van geld te pompen in de afbraak van de bunkers, besliste de toenmalige burgemeester van Groede na de Tweede Wereldoorlog om grond tegen de bunkers op te gooien, ze te beplanten met heesters en er herten onder te brengen.

'Waar op eenzame avonden het luchtafweervolkje kaart speelde, vinden thans 's nachts de edel- en damherten een warm en beschut onderkomen,' klonk het in een toeristische reportage begin jaren vijftig.

Pas in 2006 kwamen de bunkers en hun camouflage weer boven water na de heraanleg van het domein tot Groede Podium, een speel- en doepark waar je de sporen tegenkomst van de Tweede Wereldoorlog.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief