Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Oostende Radio

Niemand wil de zendmasten van Oostende Radio

De oude masten van het zendstation in Middelkerke hebben te koop gestaan, maar het was niet dringen geblazen.

25 februari 2018

Delen op Facebook Delen op Twitter

De Belgische Defensie zette de 7 pylonen begin 2017 in de etalage nadat het haar basis er in 2015 opdoekte.

Radioamateurs die hoopten zo'n zendmast in hun voortuin te planten, waren eraan voor hun moeite: geïnteresseerde kopers moesten de antennes zelf even ter plekke uit elkaar komen schroeven en wegvoeren. Een kostelijk en lastig karwei als je weet dat zo'n mast tot 65 meter hoog is.

Oud ijzer

Dat Defensie zelf opmerkte dat "bepaalde materialen als schroot beschouwd worden", hielp niet echt. Het doet vermoeden dat ze vooral mikte op schroothandelaars, voor wie het om de prijs van het oud ijzer te doen was. Zonder succes. Defensie beraadt zich hoe ze het schroot nog aan de man kan krijgen.

Het zendstation heeft best al wat jaren op de teller: het is sinds 1928 in gebruik en vormde al die tijd de brug tussen wal en zee. Jarenlang zwaaide de RTT (het latere Proximus) hier de plak, in 2001 viel het in de schoot van de Belgische defensie.

Van hieruit toeterde Defensie weerberichten, stormaankondigingen en militaire oefeningen de ether in. Tot eind 2015. Vanaf dan nam het zendstation van Ruiselede/Wingene de opdracht over.

Stilte

Bij wijze van afscheid zonden radio-amateurs op 22 januari 2016 een "LAST FAREWELL" uit. Daarna bleef het definitief stil.

Eens de zendmasten gesloopt zijn wil de gemeente een groene doorsteek naar het strand aanleggen.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over