Verlaten woning van Ankersmit

Bloemisterij Ankersmit

Verlaten bloemistenwoning

Bloemisterij Ankersmit was in de twintigste eeuw een begrip in binnen- en buitenland. De uit Nederland afkomstige Diderik Ankersmit stond in 1903 aan de wieg van deze bloemenkwekerij.

Samen met zijn vrouw Anne De Wijn nam Ankersmit zijn intrek in een woning langs de Brusselsesteenweg in Melle, vroeger het ouderlijke huis van de Melse burgemeester Joseph De Coster. Rond hun woning schoten broeikassen als paddenstoelen uit de grond.

Waterreservoir

Te midden van alle serres werd een bakstenen toren gebouwd met bovenaan een waterreservoir in gewapend beton. Dit type watertoren was typisch voor de tuinbouwstreek ten oosten van Gent en liet kleinschalige watervoorziening toe.

Met zijn varens, palmen en azalea's viel Ankersmit in de prijzen op binnen- en buitenlandse beurzen en hij schopte het tot lid van de algemene bestuursraad van de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw- en Plantkunde (KLMP), een Gentse vereniging die sinds haar ontstaan in 1808 de Floraliën organiseert.

Ridder

Ankersmit werd bovendien tot ridder geslagen in de Orde van Oranje-Nassau en in de Kroonorde van België. Net na de Tweede Wereldoorlog stierf Ankersmit echter onverwachts op 70-jarige leeftijd. In 1948 was hij in Nederland om de Gentse Floraliën voor te bereiden, toen hij plots in elkaar zakte.

Ankersmit Junior loste zijn vader af en gooide hoge ogen tijdens de Gentse Floraliën van 1950 met zijn kentia's, philodendrons en Bromelia's.

De sierteeltsector beleefde na de Tweede Wereldoorlog gouden jaren, maar de oliecrisis in de jaren zeventig vormde een keerpunt. De energieprijzen stegen waardoor glastuinbouw minder rendabel werd. Familiale tuinbouwbedrijven moesten hun deuren sluiten. Ook Ankersmit ging kopje onder.

Bloemistenvilla's

Vandaag blijven alleen nog de al dan niet verlaten bloemistenvilla's overeind.

Herbestemd

Ankersmits villa stond jaren leeg, zoals te zien op deze foto's, maar kreeg intussen een herbestemming in het project Ankersmit. Op het braakliggend domein werden nieuwe appartementen en kantoren opgetrokken. Een klein stukje van Ankersmits villa werd behouden en maakt, samen met het waterreservoir, deel uit van het herbestemmingsproject. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

De praktische bezoekinfo is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes, maar ook
  • kortingen bij musea en
  • als eerste toegang tot de nieuwste verhalen.

Word nu Plus >> 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over