Met houten latten beklede koeltorens

Houten koeltorens

Een kwartet gestripte koeltorens

Vier houten koeltorens koelden dagelijks duizenden kubieke meters water af in de cokesfabriek Hansa bij Dortmund.

De vier koeltorens werden in de jaren 1920 en 1930 opgetrokken op betonnen sokkels. Ze bestonden uit een stalen structuur die bekleed was met houten latten. Het viertal koelde de in de machinehal geproduceerde stoom, maar ook het koelwater dat werd gebruikt om het in de cokesovens vrijgekomen gas af te koelen.

Waterhuishouding

Het uiteindelijke doel was om zo weinig mogelijk water te moeten afnemen en de temperatuur van het gebruikte water zo energie-efficiënt mogelijk te doen dalen. Het afgekoelde water kon zo worden hergebruikt in de stoomketels, de blustorens en andere installaties.

Balcke

De koeltorens werden ontworpen door de firma van de Duitse ingenieur Hans Joachim Balcke. Hij stond in 1894 in Bochum aan de wieg van het bedrijf Balcke dat zich focuste op de bouw van zulke installaties. 

Zijn bedrijf groeide als kool dankzij de industrialisering van het Ruhrgebied en telde al snel meer dan duizend werknemers. Na de Tweede Wereldoorlog profiteerde Balcke dan weer  van de bouw van steenkool- en kerncentrales. 

In 1972 fuseerde het bedrijf met buizenketelfabriek Dürr en 130 jaar na zijn oprichting is Balcke nog altijd springlevend. Zijn oprichter overleed echter in 1933. De koeltorens zijn vandaag onherkenbaar veranderd. De houten bekleding werd in 2011 ontmanteld vanwege de slechte staat. Sindsdien bleef enkel de stalen skeletstructuur van de koeltorens bewaard.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over