Altos Hornos de Vizcaya

Eenzame hoogoven bij Bilbao

In 1959 rees een tachtig meter hoge hoogoven uit de grond in Sestao, een gemeente op een vijftal kilometer van de Spaanse havenstad Bilbao.

De hoogoven maakte deel uit van de vestiging van het Spaanse staalfabriek Altos Hornos de Vizcaya, ooit de grootste Zuid-Europese staalfirma die in 1901 ontstond uit de fusie van verschillende ijzer- en staalbedrijven in het Spaanse Baskenland.

Staalgigant

De Altos Hornos de Vizcaya had van bij zijn ontstaan de wind in de zeilen: het Baskenland bulkte van de kwalitatieve ijzerertsen, het staal kon snel worden uitgevoerd via de vlakbij gelegen zeehaven en de dictatuur van het Franco-regime leidde tot een protectionistisch en autarkisch industriebeleid, gericht op zelfvoorziening in plaats van goedkopere import uit het buitenland.

Nervión

De bouw van een batterij nieuwe hoogovens in de jaren vijftig moest de vestiging van staalfabriek Altos Hornos de Vizcaya aan de oevers van de rivier de Nervión in een modern kleedje steken. De Duitse constructeur Gutehoffnungshütte (GHH) uit Oberhausen werd opgetrommeld om de ovens te bouwen. 

In 1958 werd een eerste hoogoven opgetrokken, een jaar later volgde de bouw van de bewaarde hoogoven n° 1. Daar stopte het dan ook. De geplande bouw van een derde en vierde hoogoven werd in 1963 afgeblazen. 

Beide hoogovens werden tijdens hun levensduur liefst vijf keer volledig vernieuwd, waardoor hun rendement verhoogde van 600 ton tot 1.500 ton ruwijzer per dag. Maar in de jaren tachtig zakte het staalimperium van de Altos Hornos de Vizcaya als een pudding in elkaar. 

Ontbinding

De vestiging in Sestao deelde al snel in de klappen. De oudste hoogoven (n° 2) werd in 1992 gedoofd, aan hoogoven 1 kwam op 28 februari 1995 een einde. In juli 1996 werd de Altos Hornos de Vizcaya ontbonden.

Het enige wat nog herinnert aan dat megabedrijf in Sestao is hoogoven 1 en uitgeroepen tot monument. Zijn tweelingsbroer, hoogoven 2, werd rond de eeuwwisseling met de grond gelijk gemaakt. De overige restanten van de staalfabriek zijn ingepalmd door ArcelorMittal. In Sestao bevindt zich onder meer een walserij en elektrische vlamboogovens om staal te produceren uit schroot.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over