Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Popart langs de snelweg

Tankstation Dreilinden

Popart langs de snelweg

​​Begin jaren zeventig ontwierp de Berlijnse architect Rainer Rümmler het kleurrijke tankstation Dreilinden. Wie de Oost-Duitse grenscontrole in Drewitz-Dreilinden had getrotseerd, kon er zijn tank volgieten en een hapje eten.

28 september 2013

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het felrode restaurant met zijn blauwe torentje en gele zonnewering was een verademing na de doortocht door het sombere Oost-Duitsland. Ook de tankstations langs beide zijden van de snelweg sprongen in het oog. De rode daken ervan rusten op met cirkels doorboorde pijlers waardoor zich een knalgele pijp wurmt.

Horloges

Aan beide uiteinden ervan hangen opzichtige horloges, maar de tijd staat er al jaren stil. De grote massa vond nooit echt de weg naar tankstation Dreilinden en de Duitse hereniging leidde tot de onherroepelijke sluiting.

Jaren zeventig

Met zijn bonte kleuren en overdreven vormen vertegenwoordigt de voormalige snelwegparking volgens de Berlijnse monumentendienst de popcultuur van de jaren zeventig. Wie nog meer kleurrijke uitspattingen wil verkennen, moet uitstappen aan het U-Bahnhof op de Fehrbelliner Platz, opnieuw een ontwerp van Rümmler en bijna een identieke kopie van het tankstation Dreilinden.

Delen op Facebook Delen op Twitter