Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Oude veerhaven in Sassnitz

Opgedoekte veerhaven aan de Oostzee

De veerhaven in Sassnitz was jarenlang een van de zwaar bewaakte grensovergangen van de DDR, de Duitse Democratische Republiek.

22 september 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

De grensovergang aan de oever van de Oostzee dateert van eind jaren 50. Auto's en vrachtwagens moesten er de paspoortcontrole trotseren vooraleer ze op het veer konden rijden dat hen richting Zweden of Denemarken voerde.

Mukran

Van de veerhaven zelf blijft niet veel meer over: in 1985 liet DDR-bons Erich Honecker een nieuwe haven bouwen in Mukran, enkele kilometers verderop.

In 1998 verhuisden ook de veerboten naar Mukran: Sassnitz kampte immers met een nijpend plaatsgebrek. Sindsdien liggen de opritten in Sassnitz er verlaten bij.

Koude Oorlog in Mukran

In Mukran stap je nu op veerboten naar Scandinavië, Rusland en de Baltische Staten. Ook de schepen die betrokken zijn bij de aanleg van de Nord Stream 2-gasleiding tussen Duitsland en Rusland meren er aan.

Een doorn in het oog van de Verenigde Staten. Drie republikeinse senatoren dreigden al met economische en juridische sancties tegen de Noord-Duitse haven. Of hoe de Koude Oorlog hier toch nog een beetje verderleeft.

Delen op Facebook Delen op Twitter