Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Lenindenkmal in Sassnitz

Lenindenkmal in Sassnitz

De vertrekhaven van Lenin

Een monument in rood graniet aan de vroegere veerhaven van Sassnitz verraadt er de doortocht van Vladimir Lenin.

22 september 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het monument werd in 1962 opgetrokken om de historische reis te herdenken die Lenin in 1917 maakte. Toen woonde hij in ballingschap in Zwitserland. Duitsland bood hem een enkele reis naar Rusland aan in de hoop dat hij het land verder zou verzwakken.

Een trein bracht Lenin in de nacht van 12 op 13 april 1917 in het Duitse Sassnitz: een stadje aan de Oostzee waar hij overstapte op een veerboot. Zeven maanden later nam Lenin de macht over en was de communistische Sovjet-Unie geboren. De rest is geschiedenis.

De Leninstad van de DDR

Sassnitz behoorde na de Tweede Wereldoorlog tot de DDR (de Duitse Democratische Republiek) en groeide uit tot de Leninstad bij uitstek: het kreeg een Leninplatz, Leninstraße, Leninschool en -monument.

De DDR ging in 1989 ten onder en van Leninstraten is geen spoor meer in Sassnitz. Ook het Leninmonument kreeg niet bepaald een ereplaats en was amper nog leesbaar.

Voor de honderdjarige verjaardag van de Oktoberrevolutie werd het monument uiteindelijk opgefrist. Maar Lenins borstbeeld dat de Leninplatz opsierde? Dat staat nog altijd in het stadsdepot verstopt.

Delen op Facebook Delen op Twitter