De Friedhofsbahn voerde inwoners van het Duitse Berlijn-Wannsee snel en goedkoop naar het Südwestkerkhof. Tot de DDR in 1961 de lijn doorknipte.

Grensgebied Dreilinden-Drewitz
Tot in 1989 patrouilleerden in het grensgebied Dreilinden nog zwaarbewapende DDR-grenswachters.
24 oktober 2013
Wie met de auto vanuit Oost-Duitsland naar West-Berlijn reed moest de DDR-grenspost en een controlepost van de geallieerden (Checkpoint Bravo) voorbij.
Sokkel
Langs de autosnelweg werden bezoekers verwelkomd door bovenstaand monument: een sokkel met daarbovenop de eerste Russische tank die in 1945 Berlijn bereikte. De sokkel bleef, de tank is weggehaald en vervangen door een in het roze geschilderde graafmachine. Wie Berlijn binnen- en buitenrijdt, kan het monument nog altijd zien staan.
Het gebied rond de grensstrook bevat nog andere sporen van wat er voor de bouw (en de daarmee gepaarde kaalslag) van de Berlijnse Muur was.

Snelweg
Zo zijn er nog restanten van de in 1940 aangelegde autosnelweg A115 te vinden.


Toen de DDR in 1969 de grenscontrolepost Drielinden bouwde, moest ze het tracé van de A115 verleggen zodat wagens niet meer ongecontroleerd West-Berlijn konden binnenrijden en raakte het oude traject in onbruik.
De brug van de A115 over het Teltowkanaal bestaat nog. Sinds 1961 is de brug, tenzij voor filmopnames, nooit meer gebruikt.


Hermetisch afgesloten en in onbruik geraakte Raststätte en restaurant langs de oude A115.
Naast sporen van de autosnelweg en de grensposten vind je er ook nog de in 1913 aangelegde S-Bahnlijn Friedhofsbahn terug.


De Muur sneed dwars door de bossen van Dreilinden. Na 24 jaar kan je nog perfect de kaalgeslagen grensstrook volgen.

Leegstaand tankstation Dreilinden aan de westerse kant van de voormalige grens tussen de DDR en West-Berlijn.
Advertenties