Douanecomplex Callicanes

20 jaar later: het nutteloze douanecomplex

620 kilometer grens scheidt ons land van Frankrijk. Een grens die je nu achteloos kunt oversteken. Dat was ooit anders.

6 augustus 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tot in 1993, het jaar waarin het verdrag van Schengen in werking treedt dat de Europese grenzen opengooit, zijn de landsgrenzen afgegrendeld met douaneposten.

De jaren daarop verliezen de grensposten hun nut en gaan ze tegen de vlakte. Maar niet elk douanecomplex is verdwenen, zoals dat in het West-Vlaamse Abele.

Nieuw complex

Op de D948 tussen het Franse Steenvoorde en Poperinge wordt aan de vooravond van het eengemaakte Europa een nagelnieuw douanecomplex geopend.

Kostprijs van het bouwsel: 60 miljoen oude Belgische frank of 1,5 miljoen euro, becijfert Jean-Claude Defossé in zijn "Petit guide des Grands Travaux Inutiles".

Een marmeren plakkaat herinnert aan de plechtige opening ervan op 3 juni 1988 door de toenmalige minister van Openbare Werken Paula D'Hondt-Van Opdenbosch.

Opgedoekt in 1997

In 1997 doekt een ministrieel besluit het kantoor op. Yves Leterme krabt zich in de Kamer achter de oren met de vraag wat er met de douanezone in zijn achtertuin moet gebeuren.

20 jaar later. Het douanecomplex ligt er nog altijd verlaten bij, al is het Franse gedeelte aan de overkant van de gewestweg wel nog in gebruik.

Openbaar toilet

De zone langs de Belgische kant van de grens doet dienst als openbaar toilet voor vrachtwagenchauffeurs die er halt houden en als kampeerplaats voor asielzoekers die het als een voorburcht zien op hun lange trek richting Verenigd Koninkrijk. De Poperingse burgemeester besluit de parking volledig af te grendelen om de overlast te stoppen.

Te koop

Doordat de gebouwen eigendom zijn van de federale overheid en de grond in handen is van het Vlaams Gewest, blijven pogingen om de site te verkopen jarenlang vergeefs.

Na bijna een kwart eeuw leegstand is daar media 2017 een mouw aan gepast, waardoor er schot lijkt te komen in de verkoop van de Belgische douanezone.

Delen op Facebook Delen op Twitter