Malakofftoren Lembeek

Een valse ruïne in Lembeek

Europese tuinen en parken werden vanaf de 18e eeuw overspoeld door follies: nutteloze gebouwen met als enige doel een decoratieve functie. Denk aan namaakgrotten, ruïnes van tempels, abdijen of kastelen.

12 juli 2020

Delen op Facebook Delen op Twitter

Op den duur schitterden er meer namaakruïnes in het landschap dan echte. Pas na de Eerste Wereldoorlog, toen het landschap bezaaid was met kapotgeschoten kerken en huizen, was het romantisch ideaal van de ruïne aan diggelen geslagen.

Middeleeuwse wachttoren

Ook België ontsnapte niet aan de trend van de follies. In 1854 liet jeneverbaron Paul Claes, de burgemeester van Lembeek en eigenaar van het kasteel, een middeleeuws ogende wachttoren in zijn tuin optrekken met alles erop en eraan: kantelen, schietgaten en boogvormige ingangen en vensters.

De toren was een knipoog naar de 11e eeuwse burcht die in deze meanderbocht van de Zenne stond.

Slag om Malakoff

Bij de inhuldiging ervan werden taferelen nagespeeld uit de 'Slag om Malakoff' die net had plaatsgevonden. Op 7 september 1855 botste het Franse leger met Russische soldaten tijdens de Krimoorlog waarbij de laatsten aan het kortste eind trokken.

Om de Franse overwinning te vieren, rezen overal Malakofftorens uit de grond zoals in het Franse Semizelles en Saint-Amand-Montrond. Ook België ontsnapte niet aan de rage. De Malakofftoren in Lembeek is maar één voorbeeld. De naam van de bakstenen schachtbok met zijn middeleeuwse trekjes boven de steenkoolmijn van Hasard Cheratte in Luik verwijst eveneens naar de 'Slag om Malakoff'.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief