Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Sa Macchina Beccia

Half kasteel, half mijn

Van ver lijkt de ruïne van Sa Macchina Beccia op een sprookjeskasteel met zijn kantelen, toren en rondboogvensters. Maar dat is het niet.

31 juli 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het neo-middeleeuwse complex vormt de kers op de taart van de mijn van San Giorgio. Een ideetje van Adolfo Pellegrini, directeur van mijngigant Monteponi.

Hij was ervan overtuigd dat de middeleeuwers, die hier ook al de bodem hadden omgewroet, nog wel wat zink, lood, en zilver hadden gemist. In 1870 werd het complex gebouwd. Kosten noch moeite werden gespaard.

De oude machine

De mijnschacht van Santa Barbara kreeg het uiterlijk van een kasteel en werd uitgerust met een stoommachine van 40 pk om alle schatten naar boven te takelen. Daardoor kreeg de mijn al snel zijn koosnaampje, Sa Macchina Beccia, ofwel: de oude machine.

Tegenvaller

Viel dat tegen: de afgelegen ligging deden de logistieke kosten ontsporen en jaar na jaar slonk de hoeveelheid ertsen die werden opgevist. De stoommachine werd gedemonteerd en verhuisd, het kasteel verbouwd tot kantoren. In de jaren 1940 trok de laatste werknemer van Sa Macchina Beccia de deur achter zich dicht.

Sindsdien siert de fabriek de heuvels van het plateau van San Giorgio, een verdwaald gelopen burchtruïne in de woestijn.

Bekijk de video

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over