Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Leisteengroeve Saint-Quentin in Rimogne

Leisteengroeve Saint-Quentin in Rimogne

Met de sluiting van de ijzeren schachtbok van Saint-Quentin in 1971 kwam ook een einde aan de ontginning van leisteen in het Franse Rimogne.

31 augustus 2021

Delen op Facebook Delen op Twitter

De ontginning van leisteen in Rimogne gaat eeuwen terug in de tijd, maar het was met de komst van Jean-Louis Rousseau dat de leisteenontginning in een stroomversnelling kwam.

Rimogne werd het boegbeeld van de leisteenontginning in Frankrijk en schopte het tot de 'Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers' van Diderot en d'Alembert.

Begin 20e eeuw waren de mijnen stilaan opgedroogd en sloten ze de deuren. Om de regio economisch nieuw leven in te blazen na de Tweede Wereldoorlog, werd in 1961 een nagelnieuwe schachtbok opgetrokken boven de mijn Saint-Quentin. De lift voerde de mijnwerkers 90 meter onder de grond.

De nieuwe start was van korte duur. In 1971 kwam voorgoed een einde aan acht eeuwen leisteenontginning.

Vandaag is de ijzeren schachtbok de enige getuige van de industriële activiteit in de regio. De gemeente Rimogne kocht de verroeste constructie in 2011 voor een symbolische euro over en legde een park aan rondom de mijn.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over