Spenrath

Spenrath

Verdwenen bruinkooldorp Spenrath

Het Duitse dorpje Lützerath was begin dit jaar het strijdtoneel van honderden klimaatactivisten. Het dorp moet namelijk wijken voor de bruinkoolontginning.

17 januari 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

Vlak bij Keulen baat het Duitse energiebedrijf RWE de dagbouwmijnen Garzweiler, Hambach en Inden uit. Reusachtige graafwielbaggers graven er driekwart van de Duitse bruinkool af, goed voor honderd miljoen ton per jaar. De bruinkool wordt gebruikt in stroomcentrales en zorgt voor 20% van de Duitse stroomproductie.

De bruinkoolontginning gaat wel ten koste van het klimaat. Bruinkool scoort wat CO2-uitstoot betreft zelfs nog slechter dan steenkool. Bovendien moesten de voorbije decennia duizenden inwoners verhuizen van dorpjes die zich boven de bruinkoollagen bevonden. 

Verdwenen Spenrath

Lützerath mag vandaag dan wel volop in het voetlicht staan, het dorp is het zoveelste in een lange rij. Om plaats te maken voor de dagbouwmijn Garzweiler II verdwenen eerder al Stolzenberg, Otzenrath en Pesch volledig van de kaart.

Wegen, huizen, kerken, boerderijen, kerkhoven en stations werden gesloopt. Daarna zetten de graafwielen hun tanden in de bodem.

In Spenrath werd in 2007 begonnen met de sloopwerkzaamheden. Tweehonderd inwoners verhuisden naar een nieuw onderkomen in de buurt, Neu-Spenrath.

Kohleausstieg

Van het oude Spenrath is vandaag geen spoor meer terug te vinden op kaarten. Graafwielbaggers hebben alles afgegraven, een lot dat ook Lützerath en nog een handvol andere dorpen in de buurt te wachten staat. In 2030 moet aan de bruinkoolwinning een einde komen met de zogenoemde Kohleausstieg 2030

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief