In 1993 is de cokesfabriek "Kokerei Zollverein" al aan het einde van zijn Latijn: de staalcrisis van de jaren 90 doet de vraag naar cokes wegsmelten.

Kokerei Alma
Van de cokesfabriek Alma in het Duitse Gelsenkirchen zijn alleen de administratieve gebouwen behouden, toch herken je er nog de hand in van industriearchitect Fritz Schupp.
11 juni 2017
De cokesfabriek uit 1927/28 is ideaal gelegen langs de spoorweg en op een steenworp van verschillende koolmijnen. De meer dan 2.000 ton cokes per dag worden via een kabelbaan afgeleverd bij de buren van staalfabriek Schalker Verein.



In 1963 worden de ovens gedoofd en verliezen honderden arbeiders hun job. Met uitzondering van de administratieve gebouwen wordt de cokesfabriek onmiddellijk gesloopt.
Industrienatuur

De groene omgeving is nu een voorbeeld van industrienatuur. De (beschermde) gebouwen zelf zijn begin jaren '80 gerestaureerd maar kunnen intussen een nieuwe opknapbeurt gebruiken.
Het bakstenen bouwwerk krijgt het namelijk zwaar te verduren: "Vandalen hebben er grote schade aangericht. Indien er niet snel iets tegen gedaan wordt, is het gebouw rijp voor de sloop", klinkt het 10 jaar geleden al in het blad van de gemeente Gelsenkirchen.

- Gelsenkircher Geschichten: Kokerei Alma
- Route Industriekultur: Kokerei Alma
- RuhrNachrichten.de (30 januari 2016): Wer rettet das Denkmal Kokerei Alma in Gelsenkirchen?
Almastraße 81/87, Gelsenkirchen-Ückendorf (Duitsland)