Kolenbunker van de cokesfabriek

Cokeries d'Anderlues

Verschrompelde cokesfabriek

De cokesfabriek in Anderlues sloot in november 2002 de poorten. Het beursgenoteerde bedrijf kwam in dat jaar in financiële moeilijkheden toen het aandeel van 57 euro (waarde eind 2001) naar een euro verschrompelde.

De fabriek werd in 1903 opgericht als familiebedrijf. Het raakte in moeilijkheden door de zwaar verlieslatende productie van cokes (wegens concurrentie uit China) en de prijsstijging van steenkool, de grondstof voor cokes.

Verschrompeld op de beurs

De beurswaarde bedroeg amper nog 50.000 euro. Op 18 oktober 2002 was de laatste notering 85 cent, zonder nieuwe geldschieter was geen redding meer mogelijk en de 113 werknemers kregen op 23 oktober hun collectief ontslag.

Wellicht zal de "Cokeries et Houilleres d'Anderlues" langst behouden blijven na de afbraak van de Carcoke-fabrieken in Tertre, Zwankendamme en Neder-over-Heembeek.

De ovens zelf zijn wel al verwijderd en een aantal bijgebouwen tegen de grond gelegd.

In 2014 werd een afstudeerproject voor de ontwikkeling van ruïnes, waaronder de cokesfabriek in Wallonië, genomineerd voor de Nederlandse AHK Eindwerkprijs.

Gashouder

In cokesfabrieken werd steenkool in ovens verhit met als doel de onzuiverheden te verwijderen. 

De gassen die bij dat proces vrijkwamen werden, net als bij de stadsgasfabrieken, opgeslagen in gashouders. De gezuiverde cokes die de cokesfabrieken produceerden, werden dan weer gebruikt in hoogovens om ruwijzer te produceren. 

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over