Intussen gesloopt fabrieksgebouw van Kuhlmann

Etablissements Kuhlmann

Zwavelzuur en fosfaat in Zelzate

Chemiebedrijf Kuhlmann in de Gentse haven ging in 2009 op de fles, net geen honderd jaar na zijn oprichting.

16 januari 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

De Franse chemiegigant "Etablissements Kuhlmann" opende in 1910 de zwavelzuur- en superfosfaatfabriek langs het kanaal Gent-Terneuzen. Kuhlmann Zelzate produceerde decennialang de ingrediënten voor kunstmeststoffen.

Hele generaties Zelzatenaren verdienden hun boterham in het chemiebedrijf. De wijk "Klein Rusland", dat er vlak naast ligt, werd overigens in 1920 door Kuhlmann gebouwd om het woon-werkverkeer van zijn arbeiders tot een minimum te beperken.

Na een estafette van overnames, ging het voormalige Kuhlmann in 2009 failliet. Een overnemer zette de zwavelproductie nog drie jaar door, maar moest in 2012 de bijl begraven.

De jaren daarop werd de volledige fabriek ontmanteld en de vervuilde bodem opgeruimd.

Sporen van Kuhlmann

De enige overblijvende sporen verdwijnen ook langzaam maar zeker. De honderdvijftig meter hoge, rood-witgeblokte schoorsteen werd in 2021 opgeblazen.

Een eeuw lang dumpte Kuhlmann hier zwaar vervuild gips, een bijproduct van het chemisch proces. Door zijn witte toppen leek de gipsberg vroeger permanent besneeuwd.

Dat is verleden tijd: enkele baggeraars zetten in 2010 hun tanden in het grootste brownfield van Vlaanderen.

Zonnepanelen

Eén van de flanken is nu bekleed met zonnepanelen, er wordt een bos- en natuurgebied aangelegd en op de Kuhlmann-site staat een bedrijventerrein in de steigers.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief