modernistische toren van Wielemans-Ceuppens

Brouwerij Wielemans-Ceuppens

Modernistische brouwerij in Vorst

Op een zompige weide in Vorst stampten de gebroeders Wielemans vanaf 1879 een brouwerij uit de grond. Het gerstenat dat ze brouwden, viel zo in de smaak dat hun complex zich uitbreidde als een olievlek.

In 1930 nam de familie de modernistische architect Adrien Blomme onder de arm om de Wielemanstoren te bouwen, een modernistisch uithangbord dat onderdak gaf aan een brouwzaal en graansilo's. Van bier brouwen is hier geen sprake meer. In 1988 sijpelden de laatste druppels uit de kranen van de brouwerij.

Jarenlang waren de leegstaande gebouwen aan hun lot overgelaten. Zelfs de afbraak hing de monumenten boven het hoofd. Dankzij de inspanningen van La Fonderie en BrusselFabriek van wijlen Guido Vanderhulst werden zowel het Blomme-gebouw als de machinezaal van Wielemans-Ceuppens van de sloop gered.

Het duurde tot begin eenentwintigste eeuw tot de verloederde ruïnes werden opgeknapt. Sinds 2007 geeft de modernistische toren onderdak aan WIELS, het Centrum voor Hedendaagse Kunst.

Machinegebouw

Naast het huidige WIELS ligt de oude brouwzaal en machinekamer. Ook dat gebouw kreeg nieuw leven ingeblazen. Het huisvest vandaag BRASS, het cultureel centrum van de gemeente vorst. De unieke collectie stoommachines, compressoren en koelmachines zijn sinds 2016 opgeknapt. 

Je vindt er onder meer een toestel dat in 1905 gebouwd werd door Carels Frères in Gent en een koelmachine dat de New Yorkse firma De La Vergne in 1894 speciaal bouwde voor Wielemans Ceuppens.

Metropoolgebouw

Een derde en laatste gebouw dat herinnert aan het imperium van Wielemans-Ceuppens, is het Metropoolgebouw. Het neoclassicistische kantoorgebouw van rond 1890 werd nog niet aangepakt. Sinds 1993 is het wel, samen met de brouwerijtoren en de machinezaal, beschermd als monument.

Het 'Moeras Wiels' dat zich uitstrekt achter de vroegere kantoorgebouw zou de komende jaren worden aangelegd als publieke ruimte en worden doorkruist door een wandel- en fietspad.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over