In de jaren 50 opent in het hart van de Pyreneeën een cementfabriek. De steengroeve ligt er op een boogscheut van, de steenkool komt van de nabijgelegen mijnen van Malpàs. Wat kon er misgaan?

Sardo Calce
Een kalkstenen massief van twintig kilometer lang: meer was er niet nodig om kalkfabrieken en steengroeven naar het eiland Sardinië te lokken.
11 augustus 2019
Vooral in Siniscola gonsde het van de activiteit: naast de lokale Lidl vind je de resten van de oude "Sardo Calce"-fabriek, waar sinds midden de jaren 50 kalk geproduceerd werd voor de lokale markt.
Losgeld
Een lucratief zaakje, want in 1968 verdween de eigenaar van de fabriek, Ferdinando Tondi, plots van de radar. Hij bleek ontvoerd door de Sardijnse "Anonima Sequestri", een boevenbende die vanaf de jaren 60 beroemdheden, zakenlui en kinderen kidnapte.
Tondi werd na dertien dagen vrijgelaten in ruil voor een zak losgeld. Alles samen telde Sardinië vanaf de jaren zestig ruim 180 ontvoeringen, maar sinds begin 2000 is het fenomeen uitgedoofd.

Ook de ovens van de "Sardo Calce" zijn gesmoord: in 1999 ging de kalkfabriek over de kop. Nu doet het fabrieksterrein dienst als een geïmproviseerde parking voor omwonenden. Binnenin slingeren nog honderden lege zakken kalk rond, terwijl de machines langzaam maar zeker verroesten.



- Lea Hydromantes: I forni di calce nel territorio di Siniscola
- Sardegna Abbandonata: Sardocalce, era una fabbrica di sabbia per cemento. Oggi ci ricorda il peso dell’esistenza
De "Monte Albo", een kalkstenen massief van 20 kilometer lang, strekt zich uit tussen Olbia en Nuoro. Aan de voet ervan, in Siniscola, vind je nog een handvol (actieve) kalkfabrieken en steengroeves, zoals de marmer- en granietfabriek Aurora terug.
Binnengeraken in deze fabriek is een lachertje, aangezien het terrein gebruikt wordt als parkeerplaats en losloopweide voor honden. Je wagen raak je kwijt op de parking van de Lidl, vlak ernaast.
Adres: Via Olbia 50, Siniscola, Sardinië (Italië)