Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Verroeste machines

Sardo Calce

Ontvoeringen en kalk in Sardinië

Een kalkstenen massief van twintig kilometer lang: meer was er niet nodig om kalkfabrieken en steengroeven naar het eiland Sardinië te lokken.

11 augustus 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Vooral in Siniscola gonsde het van de activiteit: naast de lokale Lidl vind je de resten van de oude "Sardo Calce"-fabriek, waar sinds midden de jaren 50 kalk geproduceerd werd voor de lokale markt.

Losgeld

Een lucratief zaakje, want in 1968 verdween de eigenaar van de fabriek, Ferdinando Tondi, plots van de radar. Hij bleek ontvoerd door de Sardijnse "Anonima Sequestri", een boevenbende die vanaf de jaren 60 beroemdheden, zakenlui en kinderen kidnapte.

Tondi werd na dertien dagen vrijgelaten in ruil voor een zak losgeld. Alles samen telde Sardinië vanaf de jaren zestig ruim 180 ontvoeringen, maar sinds begin 2000 is het fenomeen uitgedoofd.

Ook de ovens van de "Sardo Calce" zijn gesmoord: in 1999 ging de kalkfabriek over de kop. Nu doet het fabrieksterrein dienst als een geïmproviseerde parking voor omwonenden. Binnenin slingeren nog honderden lege zakken kalk rond, terwijl de machines langzaam maar zeker verroesten.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over