Een kalkstenen massief van twintig kilometer lang: meer was er niet nodig om kalkfabrieken en steengroeven naar het eiland Sardinië te lokken.

Leegstaande kalksteenfabriek
Het Supramontegebergte in Sardinië is niet alleen bezaaid met sporen van onze voorouders uit het Mesolithicum en het Neolithicum, ook de moderne mens heeft er zijn stempel gedrukt.
6 juni 2020
Het kalksteengebergte van Supramonte werkte namelijk als een magneet op kalkfabrieken. Eentje heeft de tand des tijds overleefd. We vinden de ruïnes ervan terug aan de rand van het Nationaal Park Gennargentu, niet ver van Oliena.
Kalkproductie
Sinds midden twintigste eeuw vormt kalkproductie een belangrijke bron van inkomsten voor de Sarden. Vandaar dat het eiland bulkt van - intussen - leegstaande installaties.


Verlaten
De transportbanden, zeefmachines en portaalkraan staan er werkloos bij. Het laagje roest verraadt dat ze al een hele tijd pas op de plaats maken.

De twee tajinevormige schouwen boven de ovens zijn in de loop der jaren gesloopt.
De resten van kalkovens schreeuwen om een industriële route en infopanelen, maar dat blijkt voorlopig ijdele hoop. We hebben er dan ook het raden naar wanneer deze kalkfabriek over de kop gegaan is en wat zijn voorgeschiedenis is.




- La Nuova Sardegna: La storia degli antichi forni della calce
- Sardegna Turismo: Supramonte
Strada per Valle di Lanaittu, Oliena (Italië)