Kalkovens

Vergeten kalkovens in het bos

Meer dan een halve eeuw lang produceerden de vier ovens van deze kalkfabriek 180 ton kalk per dag, maar vandaag staat het complex moederziel alleen in een bos nabij het Duitse Aachen. 

De bodem rond Plombières, Raeren, Aachen-Brand en Stolberg wordt gemarkeerd door brede en rijke kalksteenafzettingen. Het verklaart waarom er kalkovens werden gebouwd. De ruwe kalksteen is namelijk de grondstof om kalk te produceren door het gesteente te verhitten in ovens. 

De kalkoven werd begin twintigste eeuw opgericht en maakte deel uit van het Keulse bedrijf Westdeutsche Kalkwerke. Het verdrag van Versailles, dat een formeel punt zette achter de Eerste Wereldoorlog, herschudde echter de kaarten. Voortaan waren de kalkovens Belgische staatseigendom.

Bakstenen kolos

Het kolossale complex telde drie ovens en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met een vierde oven. Daardoor is het gebouw 46 meter lang, 16,5 meter breed en 13,7 meter hoog.

Op het hoogtepunt van de kalkovens waren honderd arbeiders dag in, dag uit in de weer met het zware, manuele werk. In de nabijgelegen groeve werd het gesteente bijvoorbeeld nog zonder de hulp van machines verbrijzeld.

Staal en kunstmest

De geproduceerde kalk werd onder de merknaam Herga en Herga-Supra uitgevoerd naar de staalindustrie in Luxemburg en naar de chemische industrie in Langerbrugge, Tessenderloo en het Keulse Knapsack. 

Bij het Thomas-Gilchristiprocedé in de staalproductie werd ongebluste kalk toegevoegd om zuiverder staal te verkrijgen. Kalk werd in de chemische industrie dan weer gebruikt om te verwerken in kunstmeststoffen.

Verlaten en vervallen

De productie werd in mei 1955 stopgezet. De ovens voldeden namelijk niet langer aan de vereisten van die tijd. Een grote modernisering vergde dan weer te grote investeringen. Daarom werden de kalkovens gedoofd en staan ze intussen al zo'n zeventig jaar eenzaam en alleen achter in een bos.

Hoe kan ik deze plaats bezoeken?

Deze info is alleen toegankelijk voor Plus-gebruikers. Als Plus-gebruiker:

  • Ontdek je het adres, gps-coördinaten en bezoekinstructies. Benieuwd? Bekijk een voorbeeld.
  • Krijg je toegang tot de kaart met 600 bestemmingen.
  • Ontvang je digitale reisgidsen, uitgestippelde routes voor wandelaars en fietsers, kortingen bij musea en toegang tot de nieuwste verhalen.

Krijg toegang 29,90 euro voor een heel jaar

Vind alle Plus-voordelen op een rijtje. Ben je al plus? Meld je aan

Plus-gebruikers geven Industriecultuur.be een gemiddelde score van 4,3/5!

 

Meer artikels over