De betoncentrale Interbeton in Gent

Interbeton

Gesloopte betoncentrale in Gent

Veertig jaar lang gulpte beton uit de enorme silo's van de betoncentrale van Inter-Beton aan het Handelsdok in Gent, maar begin 2009 stuurde Inter-Beton de fabriek op pensioen.

24 mei 2010

Delen op Facebook Delen op Twitter

Krakers palmden de gebouwen in 2010 in. "Dit is gekraakt terrein, respecteer onze privacy. Dus blijf uit onze tuin. Voor foto's of graffiti eerst vragen aan bewoners. Ga weg!", zo klonk de verwelkoming aan de poort van Interbeton.

Blijkbaar klopte ook graffitikunstenaar Roa er aan, want op de hele site ligt een indrukwekkende laag dierengraffiti.

Sloop

In augustus 2010 maakte de sloophamer een einde aan het krakersrijk, maar ook aan onder meer de transportband, enkele silo's die daarmee verbonden zijn en kantoren van de betoncentrale.

Modernistische trekjes

De betoncentrale zag wellicht na de Tweede Wereldoorlog het levenslicht, schrijft de website Architectuur in Gent.

Het bouwwerk, dat modernistische trekjes heeft, werd tot 2009 gebruikt door Inter-beton, dat er beton produceerde. Enkele kilometers verderop in de haven heeft het bedrijf een nieuwe centrale geopend.

Na de sloopwerken

De bewaarde delen vormen nu een herkenbaar beeld als je langs de stadsring voorbij de Dampoort rijdt.

De herkenbare, gele kraan is in 2016 in een groen jasje gestoken.

Gesloopt

Begin 2021 is de iconische betoncentrale volledig met de grond gelijk gemaakt om plaats te ruimen voor een park. De renovatie ervan zou te veel kosten volgens de stad Gent.

Bunkers en schuilkelders

In de buurt vind je overigens nog tiental verschillende schuilkelders en bunkers terug die de Civiele Bescherming bouwde tijdens de toenemende dreiging van de Koude Oorlog.

Volgens bunkergordel.be worden ze al tientallen jaren niet meer onderhouden en heeft de stad Gent al sloopvergunningen afgeleverd voor de bouwwerkjes, maar tot op heden zou geen enkel exemplaar afgebroken zijn.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief