Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Vorm van koning Leopold II in de Fonderie

Compagnie des Bronzes de Bruxelles

Voor vorst en vaderland

Het ruiterstandbeeld van koning Leopold II op de Troonplaats, Brabo in Antwerpen en Manneken Pis: een voor een bronzen monumenten die de "Compagnie des Bronzes de Bruxelles" heeft gegoten.

18 november 2017

Delen op Facebook Delen op Twitter

De bronsgieterij in Molenbeek ziet in 1854 het levenslicht en produceert aanvankelijk verlichtingssystemen. Vanaf 1870 maakt de "Compagnie des Bronzes de Bruxelles" wereldwijd faam met de productie van bronzen monumenten.

Made in Molenbeek

Tijdens het bewind van Leopold II, die Brussel grondig vertimmerd, wordt de bronsgieterij de hofleverancier van bronzen beelden. Daardoor vind je in het centrum van Brussel op elke straathoek wel een bronzen monument dat in de  "Compagnie des Bronzes de Bruxelles" gegoten is.

Ook buiten Brussel drukt de bronsgieterij zijn stempel, zoals met de beelden van Jacob Van Artevelde en Lieven Bauwens in Gent of dat van John Cockerill in Seraing.

Oorlog

Tussen de 2 wereldoorlogen pikt de fabriek een graantje mee van de talloze herdenkingsplaten die de gesneuvelden  uit de Eerste Wereldoorlog moeten herdenken. Na de Tweede Wereldoorlog begint de langzame ondergang. Brons raakt uit de mode. Op 30 april 1977 wordt er volgens de publicatie "Gevels te kijk" voor de laatste keer brons gegoten, de fabriek gaat in 1979 op de fles.

De gebouwen krijgen in 1983 nieuw leven ingeblazen door Guido Vanderhulst, de drijvende kracht achter La Fonderie. Nu geven de gerenoveerde ateliers onderdak aan het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie. In de ateliers vind je nog de mal terug waaruit een van de beelden van Leopold II gegoten werd.

Delen op Facebook Delen op Twitter