Wanneer de Noord-Franse steenkoolmijnen na de Tweede Wereldoorlog genationaliseerd worden onder de paraplu van de Houillères du bassin du Nord et du Pas-de-Calais, is het al rationaliteit en efficiëntie dat de klok slaat, ook in de mijncités.
Beton
Genoeg bakstenen, leisteen en hout. Tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw maakte (gewapend) beton zijn opwachting als nieuw bouwmateriaal. De Noord-Franse François Hennebique stampte een betonimperium uit de grond door te pionieren met gewapend beton. Halfweg twintigste eeuw zorgde het voorgespannen beton, waarvan de Gentse professor Magnel samen met Blaton aan de wieg stond, voor een nieuwe doorbraak in de constructie van koeltorens, wolkenkrabbers, magazijnen... Ontdek hieronder een paar markante getuigen van de betonbouw.
Over de hele wereld kom je nog koeltorens tegen van het Belgische familiebedrijf Hamon. Ruim een eeuw na de oprichting door de broers Hamon eindigde hun firma echter met een valse noot.
Met de bouw van de Goedingebrug over de Leie in Baarle verdween de laatste hindernis om de E40-snelweg tussen Sint-Denijs-Westrem en Drongen te openen voor het verkeer.
De betonnen restanten van de Cimenteries Alexandre Dapsens zijn wellicht de oudste getuigen van de techniek van voorgespannen beton in ons land.
Al bijna honderd jaar domineert de watertoren van Ieper langs de Dikkebusseweg het landschap. Hij dateert uit de periode van de wederopbouw na de verwoestende Eerste Wereldoorlog.
Diep verscholen in de bossen bij het Franse Verdun ligt Camp Marguerre, waar het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog het gebruik van beton uittestte.