Fabrieksschouw en -poort

Story

Een bos van schoorstenen in Moeskroen

Een dozijn bewaarde schoorstenen brengt het textielverleden van de Belgische stad Moeskroen weer tot leven. Ze zijn vaak de enige nog overblijvende sporen van verdwenen spinnerijen en weverijen.

De provincie Henegouwen telt nog meer dan tweehonderd historische fabrieksschouwen waarvan je er een handvol terugvindt in Moeskroen. Deze beffrois du travail (belforten van de industrie) vormen vandaag bakens in het landschap, maar zijn ook met sloop bedreigd.

Filature du Castert

In Moeskroen werden verschillende schoorstenen geïntegreerd in een herbestemingsproject, bijvoorbeeld de bakstenen schouw van Filature du Castert. Tussen de ruïnes van de in 2010 opgedoekte spinnerij verschijnt een nieuwe woonwijk.

Filature d'Halluin-La Vesdre

Ook de fabrieksschouw van Filature d'Halluin-La Vesdre uit 1922 vormt vandaag het uithangbord van een nieuwe woonwijk. Deze 36 meter hoge reus werd van de sloop gered dankzij Les Trinte-six Ramôneus de'l Vesdre, een groep vrijwilligers die middelen bij elkaar schraapte voor het onderhoud van de fabrieksschouw. In 2024 droeg ook de stad Moeskroen zijn steentje bij aan een verdere oppoetsbeurt van de schouw.

Brasserie Coulon-Pollet

Van de schoorsteen van de brouwerij van Coulon-Pollet in rue des Brasseurs daarentegen blijft alleen nog een stompje over.

Manufacture française de tapis et couvertures

De voormalige Manufacture française de tapis et couvertures uit 1925 huisvest vandaag de stadsarchieven en een bedrijvencentrum. Niet alleen de monumentale fabrieksgebouwen werden bewaard, maar ook de fabrieksschouw.

Félix Vanoutryve et Cie

De laatste schoorsteen is die van tapijtweverij Félix Vanoutryve et Cie (FVC). Deze schouw dateert van 1880.

Nog meer schoorstenen?

Ontdek nog meer bewaarde fabrieksschouwen op Industriecultuur.be en elders. Zo heeft een werkgroep van Patrimoine Industriel Wallonie-Bruxelles (PIWB) al meer dan 600 bewaarde schoorstenen geïnventariseerd en op kaart gezet in Wallonië en Brussel. 

In Noord-Frankrijk zette Non-Lieu de site I love factory chimneys op met voorbeelden van schoorstenen in Frankrijk en de rest van Europa. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) riep in 2015 dan weer op om meer aandacht te hebben voor dit industrieel erfgoed.

Ontvang nog meer stories en events in je mailbox!

  • Ontvang net als bijna 1.500 andere abonnees regelmatig nieuwe erfgoedverhalen in je mailbox.
  • Blijf op de hoogte van events, nieuwe bestemmingen en rondleidingen.
  • Krijg als nieuwe abonnee een gratis digitale reisgids van 30 bladzijden vol erfgoedtips waarmee je zelf op pad kunt.

Na je inschrijving ontvang je nog een e-mail met daarin een bevestigingslink die je moet aanklikken. Niets ontvangen? Check je folder 'ongewenste mail'.

Meer artikels over

Lees nog meer stories