Ontdek het leven en werk van John Cockerill
Olympisch Stadion Berlijn

Olympisch Stadion Berlijn

Olympisch Stadion Berlijn

In 1936, net voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, organiseert Duitsland de Olympische Zomerspelen in Berlijn.

16 mei 2007

Delen op Facebook Delen op Twitter

Op 1 augustus 1936 ontvlamt het Olympisch vuur in het stadion van Berlijn.

De grote ster van de spelen is, tot groot ongenoegen van Adolf Hitler, de zwarte Amerikaanse loper Jesse Owens, die 4 gouden medailles mag opspelden.

Nazi-bouwstijl

De Olympiagelände bestaat uit het olympisch stadion zelf, waar voetbalbploeg Hertha BSC Berlin nu haar thuiswedstrijden afwerkt, een klokkentoren, zwembad en andere faciliteiten.

Architect Werner March liet zich door nazi-architect Albert Speer adviseren bij het ontwerp van het stadion, en verving daardoor de oorspronkelijk geplande jugendstil-pilaren door bredere zuilen die beter aansloten bij  de bouwstijl van de nazi's.

Langemark

De Langemarckhalle op de Olympische site in Berlijn ontleent zijn naam aan het West-Vlaamse dorp Langemark, waar vele Duitsers sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Klokkentoren

De Langemarckhalle ligt aan de voet van de Glockenturm, 77 meter hoog, waar de Olympische klok hing.

De originele toren raakte zwaar beschadigd bij een brand in de Tweede Wereldoorlog en werd in 1947 opgeblazen door Britse ingenieurs.

De Olympische Klok die in de klokkentoren hing. De klok hangt er nu niet meer, maar staat opgesteld naast de stadion. Het hakenkruis dat erin gegrift staat is minder herkenbaar gemaakt.

Delen op Facebook Delen op Twitter