Op luttele meters van het concentratiekamp Sachsenhausen, vlakbij Berlijn, liggen de ruïnes van een bad- en ketelhuis, gebouwd net voor de Tweede Wereldoorlog.

Kesselhaus Herzberge
In het landschapspark Herzberge, een groene oase in de Berlijnse wijk Lichtenberg, streek eind negentiende eeuw het evangelisch ziekenhuis Koningin Elisabeth neer dat werd opgewarmd vanuit een apart ketelhuis.
14 april 2022
Voordat Berlijn een gemeentelijk elektriciteitsnet aanlegde, zorgden de ketels ook voor stroom. Tonnen steenkool werden er hier doorgejaagd om de patiënten in het ziekenhuis warm te houden en dat tot 1986.


Vandaag is het ketelhuis veranderd in een eventlocatie en museum, het 'Museum Kesselhaus Herzberge'.
Je vindt er drie opeenvolgende generaties ketels. De oudste is een een dubbele vlampijpketel van de Berlijnse stoomtrein en -ketelbouwer Borsig uit 1892 die er van bij het begin stond.
Ketels uit de Nieuwe Rijkskanselarij

De drie waterboilers zijn een geval apart. Oorspronkelijk verwarmden ze de Nieuwe Rijkskanselarij van Adolf Hitler. Nadat zijn machtscentrum tot moes werd gebombardeerd op het einde van de Tweede Wereldoorlog, werden de ketels van onder het puin getakeld en verhuisden ze naar Lichtenberg, waar ze in 1951 in gebruik werden genomen.


De recentste waterpijpketels uit de jaren zestig maken de collectie compleet. Infopanelen leggen de werking van de ketels uit en demonstreren hoe de steenkool via een portaalkraan en transportbanden in de ketels werd gestrooid.

De schoorsteen bovenop het ketelhuis is na de stopzetting gesloopt net als de portaalkraan naast het ketelhuis. Daarvan vind je enkel nog de betonnen sokkels terug.
- Website Museum Kesselhaus Herzberge
- Industriekultur Berlin: Museum Kesselhaus Herzberge
- Tagesspiegel: "Museum Kesselhaus": Frauen erwärmen sich für Heizkessel
Museum Kesselhaus Herzberge
Herzbergstraße 79
10365 Berlin-Lichtenberg
Elke dinsdag en donderdag open van 14 tot 18 uur.