Een van de verdwenen bunkers

Stützpunkt Pommern

Verdwenen steunpunt in Wissant

Wissant, een badplaats tussen de rotskapen van Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez, wordt al sinds eind negentiende eeuw overspoeld door toeristen. De duinen krioelen van de vakantiewoningen en villa's in art-decostijl zoals Villa Le Typhonium. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren zonnekloppers hier aan het verkeerde adres.

12 juni 2010

Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Duitse leger trok er namelijk Stützpunkt Pommern op, legde de kust vol met mijnen en prikte het strand vol aspergeversperringen. In het Duits heten die Rommelspargel, naar veldmaarschalk Erwin Rommel. De houten of stalen balken werden gebouwd om amfibievoertuigen of schepen tegen te houden. Vaak werden ze behangen met een landmijn.

Erosie

De Rommelspargel hadden een onverwachts neveneffect. Het strand van Wissant is onderhevig aan erosie, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog blijken de palen het zand te hebben vastgehouden en stopte de erosie enigszins. Na de ontmijning en de afbraak van de Rommelspargel werd het zand opnieuw in snel tempo weggespoeld. Daardoor stonden de bunkers na meer dan een halve eeuw niet langer te midden van de duinen, maar pal op het strand.

Hoe fotogeniek ze ook waren, ze bleken een te groot gevaar voor de strandgangers. Daarom werden ze in 2013 met de grond gelijk gemaakt. De duinen ten noordoosten van Wissant bieden soelaas: hier liggen wel nog kolossale complexen in het zand.

Delen op Facebook Delen op Twitter
Schrijf je in op de nieuwsbrief