Ontdek het leven en werk van John Cockerill

Tour de la Famenne

Panoramatoren in de Ardennen

Een 75 meter hoge toren beheerst de horizon van Marche-en-Famenne. Sinds begin jaren 70 kon je in het topje van de toren terecht voor een hap of drankje.

3 maart 2019

Delen op Facebook Delen op Twitter

Dat is lang verleden tijd. De panoramatoren staat al jaren leeg. Een Nederlands koppel wilde de toren in 2015 nieuw leven in blazen maar botste op allerlei hindernissen, zoals de verplichting om een bijkomende noodtrap rond de poot van de toren te wikkelen. Een investering van bijna een miljoen euro, te veel om het project ooit nog winstgevend te krijgen.

Eind 2018 deden de Nederlanders hun investering van de hand aan de casinogroep Circus. Wij waren erbij toen ze afscheid namen van de toren en klommen mee naar boven langs een eindeloze wenteltrap.

360°-panorama

De kop van de toren telt drie verdiepingen met een café, toiletten en een restaurant. De isolatie gulpt langs alle kanten uit de plafonds, maar het zicht op de bossen rondom is adembenemend.

Wie een uur lang aan tafel bleef zitten, had de hele omgeving gezien, aangezien deze motor het platform rond zijn as liet draaien.

En nu?

De groep Circus heeft groen licht gekregen om een speelzaal op de begane grond te installeren. De rest van de toren zal een grondige renovatie ondergaan. 

De betonnen cilinder bovenaan is volledig ontmanteld en gesloopt. Het wordt vervangen door een nieuw uitzichtspunt.

In de zomer van 2020 werd de panoramatoren bekroond met een nieuwe hoed.

De waterglijbanen aan de voet van de toren zijn in de zomer van 2018 gesloopt.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over