Krantenkiosk door architect Coton

Krantenkiosk

De laatste krantenkiosk van Charleroi

De vroegere grandeur van Charleroi zindert nog altijd na in art-decogebouwen en modernistische parels zoals de kleurrijke krantenkiosk van architect Léon Coton.

19 mei 2023

Delen op Facebook Delen op Twitter

Tien zulke kiosken werden in 1938 her en der in het centrum van Charleroi neergepoot. Ze vervingen de bouwvallige voorzieningen die er tot dan toe stonden. De krant Gazette de Charleroi gooide met bloemetjes naar de architect ervan: Léon Coton. 'Zijn kiosken dragen bij aan de verfraaiing van Charleroi'.

Vandaag blijft slechts een zo'n kiosk overeind, namelijk pal voor de monumentale gevel van de Sint-Antoniuskerk. Ook al deed hij enkele jaren geleden nog dienst als toeristisch infopunt, de kiosk is vandaag aan zijn lot overgelaten, ondanks zijn centrale ligging. De stad zoekt nu een nieuwe bestemming.

Slachtoffer tijdens het Bloedbad van Courcelles

Niet alleen om de waarde van het bouwkundig erfgoed, maar ook om het lot van zijn ontwerper, architect Coton, verdient deze kiosk beter. Coton overleefde namelijk de Tweede Wereldoorlog niet. 

Hij werd op 18 augustus 1944, samen met achttien andere onschuldige burgers, geëxecuteerd tijdens het Bloedbad van Courcelles. Rexisten namen op die manier wraak voor de moord door het verzet op de Rexistische burgemeester van Charleroi, Oswald Englebin.

Delen op Facebook Delen op Twitter

Meer artikels over

Schrijf je in op de nieuwsbrief